Barbecue en afvallen. Hoe zorg ik dat ik niet aankom? 1

Barbecue en afvallen. Hoe zorg ik dat ik niet aankom?

Lekker samen tissen aan de barbecue en afvallen. Barbecueën lijkt in de zomer wel een nationale volkssport. Heel het land gaat bij zonnig weer aan de barbecue. Onder genot van een goed glas wijn samen lekker kletsen en eten. Quality time in optima forma. Voor degenen die niet aan het lijnen zijn tenminste. Want barbecue en afvallen vergen wat nadere uitleg en spelregels.

Want genieten van een barbecue en afvallen, dat lijkt tegenstrijdig. Wie een middag of avond alle remmen loslaat, komt zonder enige moeite een kilo of meer aan. En dat is niet de bedoeling. Nu is lekker meedoen aan een barbecue en afvallen niet eenvoudig. Maar gewoon meedoen en niet aankomen zou toch gewoon mogelijk moeten zijn. Zeker als u van te voren een aantal simpele afspraken met uzelf maakt.

Barbecue en afvallen

Wie oplet met de barbecue hoeft niet aan te komen

Barbecue en afvallen wil zeggen dat;

  • Ik tijdens de barbecue bijna geen stokbrood eet, en al helemaal niet voordat het vlees gaar is.
  • Ik light frisdrank of mineraal water drink in plaats van rode wijn of een andere alcoholhoudende drank.
  • Ook het volledige assortiment sauzen voor mij taboe is.
  • Ik mezelf inhoud totdat het eerste vlees geserveerd wordt en van tevoren dus niets of bijna niets eet.

Wanneer u bovenstaande richtlijnen volgt, wordt de inname van calorieën behoorlijk getemperd.

Veel mensen hebben niet in de gaten waar bij een barbecue de meeste energie wordt ingenomen.  Dat is namelijk niet bij het vlees of de vis, maar bij de salades, de sauzen en het stokbrood.  Daar gaan heel veel afvallers de fout in. Ze hebben voordat het vlees komt al acht stukjes stokbrood op, met knoflooksaus, wat huzarensalade en een half bordje (we zijn immers op dieet) met die heerlijke pasta salade met olijven en kappertjes. Het geheel wordt weggespoeld met twee glazen rode wijn en een glas mineraalwater. Totaalscore een kleine 1600 calorieën. Let wel.  Dit alles gebeurt voordat het eerste vlees van de barbecue komt.

Wie een flinke biefstuk neemt, en daarna nog een stukje gegrilde zalm, om te eindigen met gekruide kipfilet, krijgt uit dat vlees maximaal 500 calorieën binnen, maar waarschijnlijk minder. En zo komt in dit geval een kwart van de opgenomen energie uit vlees en driekwart uit andere ‘bronnen’.

Pak twee of drie stukjes mager vlees of vis, eet waar mogelijk groene salade (of zo groen mogelijk) zonder pasta. Geen stokbrood, geen kruidenboter en geen vruchten op siroop na. Vers fruit is natuurlijk geen enkel probleem. Drink er wat mineraalwater of light frisdranken bij en u komt niet, of bijna niet aan.

Wanneer de weegschaal de volgende dag een hoger gewicht doorgeeft, dan komt dat meestal omdat u tijdens de barbecue meer heeft gedronken dan normaal. Uw gewicht en vochtbalans zullen zich doorgaans binnen een paar dagen herstellen. Barbecue en afvallen? Het kan dus wel! Probeert u het maar eens!