Hulp bij Afvallen

Afvaltips om te vermageren en slank te blijven

  • Home
  • afvaltips
  • bewegen
  • onderzoek
  • dieet
    • Afvallen met Maaltijdvervangers
    • Afvallen met behulp van een arts
    • afvallen met pillen en medicijnen
    • begeleid afvallen
    • voor vrouwen
  • hulpmiddelen
    • Boeken over afvallen
    • software om af te vallen
  • Contact
Je bent hier: Home / Archief voor onderzoeksresultaten

Plaatselijk afvallen. Wat moet ik daarvoor doen?

18 mei 2020 door admin

Plaatselijk afvallen. Dat willen we. Maar het is niet altijd even eenvoudig. Want lichaamsvet is eigenzinnig en reageert bijna nooit zoals we dat zouden willen. Vet verdwijnt als u aan het diëten bent of een bewegingsprogramma volgt, maar altijd op plaatsen waar u dat liever niet heeft. En daarmee wordt plaatselijk afvallen iets wat vaak niet lukt.

Er is her en der al heel wat gepubliceerd over plaatselijk afvallen. In dit bericht gaan we proberen om u een en ander uit te leggen over de mogelijkheden en onmogelijkheden op het gebied van plaatselijk afvallen. [Lees meer…]

Categorie: onderzoeksresultaten Tags: lichaamsvet, plaatselijk afvallen, plaatselijk vet verbranden, subcutaan vet.onderhuids vet, vet verbranden, vet verliezen

Eiwitpoeder en eiwitten. Alles wat je erover moet weten

4 december 2017 door admin

Wanneer het op eiwitten aankomt, hebben de meeste mensen genoeg aan de eiwitten die ze binnen krijgen met hun normale voeding. Eiwitsupplementen zoals eiwitpoeder, eiwitshakes of eiwitrepen zijn in dat geval niet nodig.

Maar wanneer de behoefte aan eiwitten niet kan worden vervuld met wat u normaal eet of drinkt, dan is het raadzaam om uw dieet aan te vullen met een eiwitpoeder, shake of een ander eiwitrijk voedingssupplement.

Vegetariërs bijvoorbeeld, die in principe afhankelijk zijn van plantaardige eiwitten komen vaak essentiële aminozuren terkort. Als zij daarbij ook nog eens actief sporten dan is het aanvullen van de eiwitconsumptie echt aan te bevelen.

natuurlijke eiwitten

Eiwitpoeder

Eiwitpoeder is vaak een relatief goedkope en snelle manier om meer eiwitten toe te voegen aan uw dieet. Een eiwitreep is vaak een lekkere snack met 20-30 gram eiwitten om bij te tanken na het sporten, of om gewoon tussendoor op te eten ‘ omdat ze meestal ook nog eens goed smaken’.

Afhankelijk van de eiwitreep of het eiwitpoeder dat u kiest (ze zijn er in honderden soorten) is het vaak goedkoper om shakes of repen te gebruiken dan om eiwitten tot u te nemen via (relatief) duurdere bronnen als vlees en vis. Het meest verkochte eiwitpoeder whey proteïne kost doorgaans minder en heeft ten opzichte van vlees en vis het voordeel dat het niet bederft en lang houdbaar is.

Toch is er ook wel een keerzijde. Eiwitrepen en eiwitpoeders zijn een handige snelle manier om na het sporten de eiwitten aan te vullen, maar bevatten niet alleen eiwitten. Vooral eiwitrepen bevatten bijna altijd tevens vet, koolhydraten en natrium. Het aantal koolhydraten dat een reep bevat is afhankelijk van de smaak en grootte van de reep. Lees de voedingswaarde op de etiketten. Na heftige inspanning zoals aerobics, powerwalking, rennen fietsen of zwemmen en dan ook nog gedurende langere tijd, , is het verstandig om een reep te nemen die meer dan 20 gram koolhydraten bevat. Terwijl u bij andere wat rustigere activiteiten of activiteiten die korter duren ook kunt volstaan met een reep die wel voldoende eiwitten, maar minder dan 20 gram koolhydraten bevat.

Niet alle eiwitten zijn hetzelfde

Wanneer het op eiwitten aankomt, dan is de kwaliteit ervan heel erg belangrijk. Het ene eiwit is het andere niet. En dat is de reden waarom wetenschappers aan eiwitten een score toekennen, de PDCAAS (afgeleid van het Engelse “protein digestibility corrected amino acid score”. De PDCAAS score vertelt u meer over de kwaliteit van de eiwitten. Eerste belangrijke vraag is “hoe compleet is dit eiwit?”. De tweede vraag die altijd wordt gesteld is hoe gemakkelijk of moeilijk dit eiwit te verteren is en opgenomen wordt door het menselijke lichaam.

De PDCAAS scores lopen uiteen van 0 tot 1, waarbij 1 de hoogst mogelijke score is. Eiwit (van een ei zonder de dooier) heeft een score van 1 omdat het alle negen noodzakelijke aminozuren bevat en door ons lichaam ook nog eens gemakkelijk verteerd en opgenomen wordt. Wanneer u uw eiwitten wilt aanvullen met een eiwitshake of -reep, dan gaat u dus op zoek naar een reep die een score heeft die zo dicht mogelijk het getal 1 benadert. De score is vaak ook afhankelijk van de bron waarvan het eiwit is opgebouwd.

Drie veel voorkomende eiwitsoorten

  1. Whey en caseïne: (PCDAAS score = 1). Gemaakt van meld. Het betreft hier complete eiwitten die gemakkelijk verteerd en opgenomen worden door ons lichaam en over het algemeen niet zo duur zijn. Verder bevatten ze vertakte aminozuren (BCAA’s) die een positieve invloed hebben op de opbouw van spieren bij het fitnessen of gewichtstraining. Whey en caseïne zijn niet interessant, of kunnen niet gebruikt worden door mensen die vegetariër zijn of intolerant zijn voor lactose.
  2. Soja eiwitten: (PDCAAS score =1).Soja eiwitten zijn plantaardig en bevatten alle negen essentiële aminozuren. Soja is gemakkelijk verkrijgbaar en geschikt voor vegetariërs of mensen die om een andere reden geen whey of caseïne gebruiken. Mensen die allergisch zijn voor soja kunnen vanzelfsprekend niets met deze eiwitbron en dienen die te vermijden.
  3. Andere plantaardige eiwitleveranciers: Erwten (PDCAAS , 0,69), Rijst (PDCAAS 0,47)  en Hennep (PDCAAS 0,46) hebben een lage PDCAAS. Dat komt omdat ze niet alle essentiële aminozuren bevatten. Daarbij zijn rijst en hennep, wanneer ze los geconsumeerd worden niet direct verteerbaar. Om die reden worden ze vaak gecombineerd in producten die worden aangeboden als plantaardige eiwitbronnen zoals vega-repen. En alhoewel de kans dat u op deze repen een allergische reactie krijgt klein is (ze zijn redelijk hypoallergeen) geven we nog steeds de voorkeur aan whey en caseïne. Tenminste, als u er niet allergisch voor bent…vlees als eiwitbron

Tips voordat u begint aan eiwitpoeder of eiwitrepen

  1. Lees de etiketten.
    We beginnen met een waarschuwing. Als u iets gaat eten, lees dan ook wat u eet. In eiwitrepen of shakes zitten vaak verborgen calorieën, vezels, veel koolhydraten of kunstmatige zoetstoffen. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, mits u het weet en u uzelf er bewust van bent wat u eet. Liefst voordat u het in uw mond stopt.
  2. Houd bij wat u eet en drinkt.
    Ook voedingssupplementen bevatten calorieën. Wanneer u ze neemt is dat prima, maar ze leveren niet alleen eiwitten, maar ook energie. Met een programma als Myfitnesspal of Fatsecret knt u goed bijhouden hoeveel energie u inneemt, want alleen als u een voortdurend tekort creëert zult u afvallen. En wie zich aan alle spelregels houdt, maar vergeet om de eiwitrepen en vanilleshakes te loggen, zou zomaar wel eens niet meer af kunnen vallen.
  3. Van eiwitsupplementen alleen word je niet slank en fit.
    Wie ‘s ochtends een eiwitreep neemt en in de loop van de middag na het wandelen van eiwitpoeder een shake mixt,  wordt alleen daarvan niet gespierd of slank. Eiwitsupplementen helpen u als u ze combineert met sport of fitness. Wanneer u wel de supplementen neemt maar niet beweegt of spierversterkende oefeningen doet, dan zal het effect waarschijnlijk verwaarloosbaar zijn.

Hoeveel eiwitten of eiwitpoeder heb ik eigenlijk nodig?

Wie wil afvallen dient allereerst minder calorieën in te nemen dan er verbrand worden. Dat is het allerbelangrijkste, Maar tegelijkertijd is het van vitaal belang dat in ieder geval de consumptie van eiwitten op niveau blijft. Zo voorkomt u dat u spieren verbrandt in plaats van vet, want dat is nu precies NIET de bedoeling. Dat brengt ons op een belangrijke vraag… Hoeveel eiwitten heb ik nodig? En in tweede instantie, ga ik dat regelen met eiwitpoeder of kan het ook met ‘gewoon eten’ . En zo ja welk eten?

Het antwoord lijkt heel simpel, maar is dat meestal niet. Als u van eenvoudige simpele regels houdt, dan hanteert u de volgende vuistregel.

Een volwassen persoon heeft dagelijks 0,8 gram eiwitten per kilogram gewicht nodig. Dit resulteert in 56 gram eiwitten of eiwitpoeder per dag voor een volwassen man van 70 kilo. 48 gram eiwit per dag is dan voldoende voor een voor een  volwassen vrouw van 60 kilo.

Maar er is meer, want zoals al gemeld zijn er meer factoren die van invloed zijn.

De invloed van lichaamsbeweging op de hoeveelheid eiwitten die je per dag nodig hebt

De hierboven vermelde regel doet het prima voor mensen die niet of nauwelijks bewegen of sporten. Maar mensen die aan duursport doen, zoals joggen, fietsen of wandelen, hebben meer nodig. wel 1,25 tot 1,5 gram per kilo per dag. En daarmee heeft een volwassen man van pak hem beet 70 kilo geen 56 gram, maar meer dan 105 gram eiwitten per dag nodig. Vr krachtsporters die streven naar spieropbouw, zijn de behoeftes nog groter, namelijk 1,6 tot 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Wanneer we het even bij de man van 70 kilo houden komen we al snel aan een behoefte van 126 gram eiwit per dag.


Een online hulpmiddel om bepalen hoeveel eiwitten u nodig heeft:

Wanneer u een kijkje neemt op deze pagina (Engels) dan vindt u daar een hulpmiddel waarmee u voor uzelf kunt bepalen hoeveel eiwitten of eiwitpoeder u nodig heeft om uw specifieke doel te bereiken.


Genoeg eiwitten innemen zonder eiwitpoeder? Niet altijd even eenvoudig

Wie meer dan 100 gram eiwitten per dag nodig heeft (en dat geldt voor heel veel mensen die willen afvallen of vet verbranden) zie zich voor een behoorlijke uitdaging gesteld. Het valt namelijk niet mee om zonder aanvullend eiwitpoeder, repen of shakes genoeg in te nemen. Je kunt niet de hele dag alleen maar gevogelte, vlees en vis eten. Wie een conventioneel dieet volgt met gewone boterhammen me kaas of vlees en ‘s avonds een lapje vlees bij het eten die gaat het vast niet redden. Wie vegetariër is heeft een nog veel groter probleem.

Eiwitpoeder of repen kunnen dan een oplossing bieden er zijn ook ‘veganrepen’ ofwel repen die plantaardige eiwitten bevatten voor vegetariërs.

Ik wil geen eiwitpoeder, shakes of repen. Wat zijn mijn alternatieven?

Het kan zijn dat u, om welke reden dan ook, geen gebruik wil maken van eiwitpoeders, whey shakes of proteïnerepen. Zoals reeds gemeld is het dan moeilijker om aan uw dagelijkse quotum te komen, maar niet geheel onmogelijk. We zetten even een paar vervangers kort voor u op een rijtje;

Eiwit en/of eieren

Het eiwit van eieren is gezond, bevat de benodigde aminozuren, wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen en bevat geen vet of koolhydraten. Wanneer u eieren scheidt (de dooiers verwijdert) is eiwit voor u de manier om tekorten aan te vullen. U kunt eiwit ook in flessen of pakken aanschaffen in uw lokale supermarkt, relatief duurder, maar ook wel heel erg handig!

Erwten

Eiwitpoeder en eiwitten. Alles wat je erover moet weten 1

Je leest vaak dat plantaardige eiwitten niet compleet zijn, of niet alle essentiële voedingsstoffen bevatten. Maar voor erwten geldt dat niet. Ze zijn voedzaam, worden redelijk eenvoudig door ons lichaam verwerkt en plantaardig, iets wat voor sommigen alleen al een reden is om veel erwten te eten…

Geitenmelk

Waarom geitenmelk aa dit staatje wordt toegevoegd? Nou omdat er veel eiwitten in zitten. Maar wat voor sommigen van u ongetwijfeld meetelt, is dat geitenmelk geen lactose bevat. En wie niet goed tegen lactose kan, die heeft dus baat bij geitenmelk.

geitenmelk als eiwitbron

Hennep zaad

Wie eiwitpoeder consumeert wil alleen eiwitten en dat is misschien een beetje raar. Waarom niet andere ‘gezonde’ voedingsingrediënten mee-consumeren? En hennepzaad is zo’n product. Er zitten veel vezels in (goed voor de stoelgang) en oom nog eens een aantal belangrijke aminozuren. Probeer het eens!

Bruine rijst

Eiwitten in bruine rijst zijn voedzaam maar niet zo compleet. En daarom is het verstandig om bruine rijst aan te vullen met andere eiwitleveranciers zoals bijvoorbeeld de hiervoor genoemde erwten.Daarmee krijgt u alsnog kwalitatief hoogwaardige eiwitten binnen. Wist u dat heel veel van de hiervoor genoemde vegan eiwitrepen geen whey eiwitpoeder (dierlijk) bevatten maar een combinatie van de eiwitten uit bruine rijst en erwten?

rijst als bron van eiwitten

Tempe

De sojawereld zit vol van Tofu, en inderdaad, tofu zit vol met eiwitten. Maar we willen hier speciaal een lans breken voor Tempe. 100 gram Tempe bevat 11 gram vet, 9 gram koolhydraten, maar ook 19 gram eiwitten, en dat is haast net zoveel als in kipfilet. Tempé is een koek van soja afkomstig uit Indonesië. Het is een product op basis van sojabonen. U vindt diverse recepten om te koken met Tempe op internet. Probeer het eens. Het is een goedkoop, waardig alternatief!

Categorie: Algemeen, onderzoeksresultaten

Hoe kom je van een eetverslaving af?

15 november 2017 door admin

Een verslaving hoeft niet altijd het gevolg te zijn van stoffen of producten waar je lichaam niet meer zonder kan, zoals alcohol of drugs.

In geval van een eetverslaving bijvoorbeeld is er sprake van dwangmatig en overmatig eten, zonder dat het lichaam daarom vraagt. En alhoewel de verslagen en onderzoeken elkaar licht tegenspreken en nog in een beginstadium verkeren, is de boodschap duidelijk: Verslaafd aan eten  is geen verslaving aan voedsel of drank. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar is wel zo.

heimweeVoedsel bevat in het algemeen géén of nauwelijks bestanddelen waar mensen verslaafd aan kunnen raken. Een eetverslaving of overeten heeft meer te maken met hoe mensen zich gedragen rondom voedsel, wat ze van eten vinden en welke eetgewoontes zij in de loop van de tijd ontwikkeld hebben.

Eetverslaving door emotie

Voedsel kan als troost dienen bij (emotionele) problemen, en als die zich blijven herhalen kan dat uiteindelijk resulteren in een eetverslaving. Wie eten gebruikt als een middel om om te gaan met stress, boosheid of verdriet om er maar eens een paar te noemen, zorgt ervoor dat het lichaam hunkert naar eten en het gaat zien als een oplossing van het probleem of de emotie, en dat leidt vaak tot overeten of binge-eten (proppen en schransen zonder erbij na te denken).

We zijn geneigd om voedsel dat veel vet of suiker bevat als een beloning te zien. Dat kan ook moeilijk anders, want al in onze jeugd waren bijna alle traktaties en beloningen zoet. Onderzoek wijst uit dat de ‘belonings-gedeelten’van onze hersenen oplichten en dopamine aanmaken wanneer er ‘lekker eten’ wordt geconsumeerd. Zouden we dit onszelf aangeleerd hebben?

Wanneer heb je een eetstoornis?

Het is niet altijd even eenvoudig om vast te stellen of je nu wel of niet een eetverslaving hebt. Onderstaand ziet u een aantal symptomen die geregistreerd worden bij mensen die aangeven ‘ik kan niet stoppen met eten’, of ‘ ik moet dwangmatig eten anders word ik gek’.

Symptomen van een (naderende) eetverslaving

Niemand zegt tegen zichzelf ‘vanaf morgen heb ik een eetverslaving’. Eetverslavingen zijn er niet van de ene op de andere dag. Meestal beginnen de problemen eenvoudig en worden langzaam ernstiger. De volgende symptomen en waarschuwingssignalen zouden kunnen duiden op een naderend of reeds aanwezig probleem van een eetverslaving.

  • Stemmingswisselingen
  • Voedsel onderverdelen in goed en slecht voedsel
  • Op een dieet met voedsel restricties gaan
  • Stiekem eten, jezelf volproppen of schransen als niemand het ziet
  • Voelen dat je je eetgedrag niet onder controle hebt
  • Jezelf belonen voor iets met voedsel
  • De hele dag aan eten denken
  • Niet voldaan zijn, zelfs niet na de maaltijd
  • Jojo’en en/of moeite hebben om op gewicht te blijven
  • Ontevreden zijn over je eigen lichaam
  • Jezelf schuldig voelen of walgen NA het eten
  • Stress alleen kunnen wegwerken door middel van eten

Hoe overwin je een eetverslaving of dwangmatig eten?

Een einde maken aan een eetverslaving is een proces dat tijd kost. De verslaving is er niet van de ene op de andere dag gekomen, en gaat ook niet van de ene op de andere dag weg. Niet kunnen stoppen met eten is niet iets dat zomaar verdwijnt of zichzelf oplost.

Neem de tijd. en schakel indien nodig hulp in. Onderstaand een aantal suggesties die u als leidraad kunt gebruiken.

Niet al het eten is slecht. Bij de meeste verslavingen is een van de eerste manieren om ervan af te komen een volledige onthouding. Stoppen met alcohol of drugs en wel helemaal…

Bij een eetverslaving ligt dat even iets gecompliceerder, want je lichaam heeft voedsel nodig. Helemaal stoppen met eten is dus geen optie. Echter, niet al het eten is slecht, er is ook voedsel dat u gewoon kunt consumeren. Het is goed om daaraan te denken en ernaar te handelen.

Zet de rem op uw ‘zwakke punten’. U bent verslaafd aan literbakken vanille-ijs, of chocolade? U eet als u alleen op de bank zit zonder probleem een familie-zak chips op?

Dan is het zaak dat u ervoor zorgt dat die voedselproducten gewoon niet meer in huis zijn. Verwijder uw ‘zwakke punten’. Want wat er niet is, kun je ook niet eten. Misschien dat u in een later stadium, wanneer het weer wat beter gaat hiermee weer kunt stoppen.

Ga meer gestructureerd eten. Ja u leest het goed. Hier staat dus niet ‘ga op dieet’. Misschien voor sommigen van u beter, maar daar gaat het nu even niet om.

Weet u eigenlijk wat u eet? Waarschijnlijk niet. U houdt het ook niet bij. En dat is niet zo erg, bijna niemand doet dat. Maar als u gaat eten volgens een plan, met wat meer structuur of simpele regels erin, dan leert u omgaan met eten en grenzen stellen. U wordt uzelf bewust van de valkuilen en kunt er dan op termijn ook beter mee omgaan.

Ontwikkel andere manieren om met uw emoties om te gaan. Troost-eten, belonings-eten, ik-ben-zielig-eten, niemand-begrijpt-mij-eten, het zijn allemaal manieren om een gevoel dat u heeft te verwerken.

We noemen dat ook wel ‘copen’ of omgaan met. Wanneer u zorgt voor een andere manier om met deze emoties om te gaan dan eten, dan consumeert u minder. Verveeld? Ga niet eten maar wandelen. Klinkt belerend maar helpt wel. Verdrietig? Bel een vriendin of kennis om bij te kletsen… zonder een doos koekjes op tafel…

En als het nog steeds niet lukt en u blijft overeten…

Vraag om hulp. Uw eetverslaving is door de tijd heen gestart, erger geworden en gaat niet vanzelf weer weg. Dat vergt gewoon tijd. Hieraan alleen en zonder hulp een einde maken is niet eenvoudig.

Vraag indien nodig om professionele hulp van bijvoorbeeld een huisarts op diëtist. En als u dat niet wilt aan iemand uit uw omgeving.

Praat over uw probleem en werk samen een plannetje uit. Probeer u daaraan te houden. Mensen die samen een probleem te lijf gaan, hebben een grotere kans om ervan af te komen.

Succes!

Categorie: afvaltips, onderzoeksresultaten Tags: eetverslaving

Wat is de beste afvalapp? MyFitnessPal Loseit of Fatsecret?

16 augustus 2017 door admin

We hebben bijna allemaal een smartphone. En met behulp van die smartphone wordt afvallen gemakkelijker. Nou niet echt gemakkelijker, maar beter beheersbaar. Want er zijn diverse apps die ons helpen bij het registreren van onze inname. Wij namen voor u drie veelgebruikte apps onder de loep tijdens onze zoektocht naar de beste app om af te vallen.

MyFitnessPal: De meest gebruikte

myfitnesspal

Beschikbaar op alle platforms

MyFitnesspal (MFP) is wereldwijd de meest gebruikte app om af te vallen. Met meer dan een miljoen vijf-sterren-reviews in de Google Playstore en dus miljoenen gebruikers is MFP een belangrijke speler. Volgens Google Pay is de app alleen al op Android meer dan 50 miljoen keer geïnstalleerd. Inmiddels is MyFitnessPal is in het bezit van Under Armour de kleding/sportgigant uit de Verenigde Staten. Het is nu een onderdeel van een serie apps die zich richten op ‘gezonder leven’

Voordelen MyFitnessPal

Op deze website hebben we begin 2014 al een uitgebreid artikel geschreven over MyFitnessPal onder de titel Is MyFitnessPal de ultieme afvalapp?  Het artikel is nog steeds actueel. Wanneer we MFP vergelijken met de overige aanbieders dan zijn de volgende sterke eigenschappen van de app belangrijk;

  • MyFitnessPal beschikt over een enorme voedseldatabase, met daarin ook nagenoeg alle artikelen die u in de supermarkt koopt. Dat is enorm gemakkelijk bij het invoeren van alles wat u op een dag gegeten en gedronken heeft. Het programma kent nagenoeg alles.
  • De app onthoudt wat u al gegeten heeft in het verleden en legt daarvan lijstjes aan. Die lijsten worden gebruikt om u sneller in te laten voeren. De gebruikerservaring van MyFitnessPal is daarmee een van de betere.
  • Omdat het de meest gebruikte app is, wordt de app zeer waarschijnlijk gebruikt door vrienden, anderen in uw lijnclubje of in het fitnesscentrum. U kunt menu’s delen, maar ook uw gewichtsverlies en dagstaten. Dat motiveert. Mensen die de app gezamenlijk gebruiken vallen aantoonbaar meer af.
  • De database van MyFitnessPal synchroniseert met een groot aantal randapparaten, de weegschaal van Fitbit, maar ook de stappentellers van nagenoeg alle grote merken.
  • De app is gratis, er is een betaalde premium versie van circa 50 euro per jaar maar de basisversie biedt voor de meeste gebruikers meer dan voldoende mogelijkheden.

Nadelen MyFitnessPal

De kwaliteit van de voedseldatabase laat soms te wensen over. Alle gebruikers kunnen voedingsmiddelen toevoegen en de meeste mensen zijn daar niet zo goed in. Dus komt het regelmatig voor dat artikelen wel voorkomen in de database, maar dat de voedingswaardes niet correct zijn. Relevante gegevens  ontbreken. En als een dergelijk incorrect voedingsmiddel in uw favorietenlijstje verschijnt, dan ontstaan afwijkende resultaten. Uw  eetgegevens kloppen niet. En de correcte gegevens was nu nèt waar het bij MyfitnessPal allemaal om te doen was.

Loseit: Grafisch beter

Wat is de beste afvalapp? MyFitnessPal Loseit of Fatsecret? 2

Loseit grafisch de beste

De app van Loseit wordt vooral gebruikt door afvallers in de Verenigde Staten. Met vijf tot tien miljoen downloads een app van formaat. Wat direct opvalt is is dat Loseit er grafisch een stuk fancier uitziet dan Myfitnesspal. Er zijn icoontjes per voedingsmiddel, de grafieken bij de doelen zijn beter en het geheel oogt mooier.

De voedseldatabase wordt bij Loseit lokaal geïnstalleerd. Wie wil kan onder ‘ custom foods’ eigen voedingsmiddelen bijhouden. Loseit is een internationale app en dat heeft een negatieve weerslag op de voedingsmiddelen-database. Bij een steekproef bleek 80% van de artikelen die gekocht waren bij Albert Heijn en 90% van de artikelen die aangeschaft werden bij Lidl niet in de database voor te komen. Ook gebeurde het regelmatig dat een gescand product een totaal verkeerde score gaf (appels in plaats van koffie). Deze foute weergaves kunnen dan op deze barcode niet gecorrigeerd worden. Voor wie vaak scant een nadeel.

Voor de compleetheid hebben we ook een abonnement op Loseit genomen. Zo is het gemakkelijker vergelijken. Wat interessant is in Loseit is de optie ‘trends’ u ziet gelijk hoe het met bijvoorbeeld uw proteïne intake staat in vergelijking tot een maand geleden. Wanneer u doelen stelt helpt het programma u zo om die te volgen en de voortgang in de gaten te houden. En dat is reuze handig/

Fatsecret: Simpel maar accuraat

Bij Google Play in Nederland wordt de gratis versie van Fatscret aangeboden onder de naam Calorieteller. Het programma heeft meer dan 10 miljoen downloads.

Wat is de beste afvalapp? MyFitnessPal Loseit of Fatsecret? 3

Fatsecret is er ook in het Nederlands

Het is de minst uitgebreide van de drie apps die we voor dit artikel hebben vergeleken. Verwacht dus niet de fancy iconen van Loseit, of de uitgebreide grafieken van MFP. Verwacht ook niet de uitgebreide koppelmogelijkheden met fitnesstrackers en wifi-weegschalen die de andere twee apps wel hebben. De koppelmogelijkheden zijn zeer beperkt.

Maar dat gezegd hebbende. Fatsecret is simpel maar erg accuraat. De voedingsmiddelen database is voor Nederlands gebruik beter dan welke andere ook. Bij boodschappen kunnen nagenoeg alle gescande artikelen gevonden worden. De onderliggende data die daarna wordt weergegeven is nagenoeg altijd correct. En dat is natuurlijk erg fijn. Er is een Nederlands community die elkaar helpt en motiveert op de homepage van de app. Wie uit gaat eten in een fastfoodrestaurant vindt de volledige menukaart van dat restaurant in de app terug en kan beter en nauwkeuriger registreren. De ingave in grammen (een aandachtspunt bij Loseit) is prima. Veel producten worden door de app omgerekend wanneer u schakelt van ‘een snee’  naar bijvoorbeeld ‘ grammen’.

Als er behoudens de beperkte mogelijkheden nog iets is wat wellicht verbetering behoeft dan is dat de snelheid bij het invoeren. De app reageert wat traag en dat lijkt niet te komen door de snelheid van de internetverbinding, maar door de app zelf.

Wat is de beste afvalapp?

We hebben de drie apps intensief en gedurende langere tijd met elkaar vergeleken. Uiteindelijk hebben we daarbij gekozen voor MyFitnesspal als beste afvalapp. De doorslag daarbij gaven de snelheid van invoeren, de uitgebreide database van voedingsmiddelen en de koppelmogelijkheden met fitnesstrackers en wifi-weegschalen.

Loseit is een prima app, maar de database is dermate slecht dat het wel heel erg veel volharding vergt om alle artikelen volledig met de hand in te voeren. Zeer geschikt voor gebruik in de VS, heel veel minder voor gebruik in Nederland en Vlaanderen. Ondanks de uitgebreide doelen die kunnen worden ingevoerd. Qua rapportages is het de beste afvalapp. Echter bij de overige criteria schiet Loseit tekort.

Fatscret eindigt als goede tweede. Voor wie gewoon wil afvallen zonder koppelingen naar bewegingstrackers en weegschalen is het misschien zelfs wel de beste afvalapp. Spartaans, maar met een prima database en een eenvoudige interface. U ziet wat u eet en wat er anders moet. U kunt uw gewicht invoeren en de voortgang monitoren. En in essentie is dat waar het om gaat.

Beste afvalapp voor u?

Misschien heeft u aanvullende informatie of zelf een afvalapp getest. In dat geval nodigen we u vooral uit om te reageren. Uw reacties zijn welkom.

Categorie: onderzoeksresultaten

4000 Calorieën per week eten in de auto

2 juli 2015 door admin

Een interessant Engels rapport brengt de eetgewoonten van Engelse automobilisten in kaart. En dan wel specifiek hun eetgewoonten als ze achter het stuur zitten. Uit de uitkomsten blijkt dat de bestuurders gemiddeld 4000 calorieën eten in de auto. En om dat in perspectief te zetten, 3500 calorieën komt ongeveer overeen met een pond gewichtstoename.

Het meest geconsumeerd werden chocolade, snoepgoed en frisdrank. De gemiddelde -achter-het-stuur-snack was goed voor 410 calorieën.De intake van energie was zo’n 21% van de dagelijkse behoefte van vrouwen en 16% van de dagelijkse behoefte van mannen.

Andere statistieken in het rapport wijzen uit dat;

  • Een op de zes chauffeurs hun koffie of thee ‘s ochtends in de auto drinken.
  • Een op de tien chauffeurs regelmatig een boterham in de auto opeet.
  • Een op de tien chauffeurs rijdt en een zakje chips verorbert
  • Meer dan 30% altijd heeft gegeten en gedronken tijdens het rijden
  • Bijna de helft (43%) van de snacks wordt gegeten uit verveling

Eten in de auto in Nederland

Het is niet bekend in hoeverre deze gegevens ook betrekking zouden kunnen hebben op chauffeurs in Nederland en België.

Waar u wel rekening mee kunt houden is dat eten achter het stuur met producten die u onderweg koopt er vaak toe leidt dat u misschien ongemerkt behoorlijk veel eet en ook nog eens overwegend calorierijk voedsel nuttigt.

 

Categorie: onderzoeksresultaten

Belangrijke feiten over kinderen met obesitas

21 september 2014 door admin

In een recent onderzoek gaf 40% van de ondervraagden volwassenen aan dat zij kinderen met  obesitas als een enorm probleem ervaren en het de grootste bedreiging vinden van de gezondheid bij de jeugd.

En als we dan nog niet aan de noodrem getrokken hebben, is het misschien toch zaak om dat te doen. Vooral nadat we kennis genomen hebben van de onderstaande wetenswaardigheden over obesitas en kinderen.

Aantal kinderen met obesitas is verdubbeld

De afgelopen dertig jaar verdubbelde het aantal kinderen met obesitas van 2-5 jaar. Obesitas verviervoudigde bij kinderen tussen 6-11 jaar en verdrievoudigde bij tieners tussen de 12-19 jaar.

Steeds meer kinderen met obesitasHet kost (USA) een ruim een half miljoen dollar om de behandelingen te betalen die iemand ondergaat die op de 18 al te dik is en dat blijft. Dat staat gelijk aan de kosten van een aardig huis, of een hele mooie auto.

Het verontrustende aan deze statistieken is dat ook op het Europese continent kinderen onmiskenbaar stelselmatig dikker worden. Er komen steeds meer kinderen met obesitas, ook in Nederland.

Overheidscampagnes om kinderen meer te laten bewegen en anders te laten eten, hebben doorgaans een matig effect…. Minder buiten spelen en meer gamen hebben een desastreuze invloed op het beweegpatroon van kinderen. Kortom het zal niet meevallen om het tij te keren.

Categorie: onderzoeksresultaten

Wel voedingssupplementen maar niet bewegen om af te vallen?

13 december 2011 door admin

Wie er de media op na slaat komt soms tot bizarre conclusies. We leven in een tijd waarin een op de zeven Amerikanen supplementen aan de voeding toevoegt om af te vallen. Dat is iets om over na te denken.

Bewegen is duidelijk minder populair. Waarom eigenlijk? 10 excuses om niet te bewegen;

  •  ik kan gewond raken
  • ik wil niet zweten
  • ik heb geen zin om me om te kleden
  • het is moeilijk
  • ik heb geen tijd
  • ik schaam me en voel me stom
  • het is te koud
  • het is te heet
  • ik ben te moe
  • waarom zou ik het proberen
  • het lukt toch niet
  • als ik ermee stop is alles voor niets geweest.

Wel bizar. Het is op zijn minst vreemd dat zoveel mensen supplementen slikken en tegelijkertijd nog veel meer mensen uitdrukkelijk NIET willen bewegen.

Categorie: onderzoeksresultaten

De voordelen van vezels

2 mei 2011 door admin

Een voedingspatroon met voldoende vezels is goed voor de slanke lijn. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar de consumptie van vezels heeft meer voordelen. Uit onderzoek onder ouderen is aangetoond dat voldoende vezels eten uw cholesterol gehalte verlaagt, maar dat ook de kans op ontstekingen een problemen met de luchtwegen worden verminderd.

Bij de mannen die deelname aan het onderzoek bleek ook nog eens dat bij een verhoogde vezel consumptie de kans op het krijgen van kanker vermindert. Als u de consumptie van vezels wilt opvoeren denk dan aan volkoren graansoorten, bruine rijst, linzen, fruit, groenten of het eten van bonen

Categorie: onderzoeksresultaten

Vis eten vermindert kans op beroerte

20 januari 2011 door admin

Vrouwen die meer dan driemaal per week vis eten hebben een verminderde kans op het krijgen van een beroerte. Dat is aangetoond in een recent Zweeds onderzoek. De vrouwen die regelmatig vis aten gedurende een langere periode van 10 jaar hadden 16% minder kans op het krijgen van een hersenbloeding (CVA). Onderzoekers bestudeerden meer dan 35.000 vrouwen in de leeftijd van 49 tot 83 jaar. Kandidaten vulden allen een vragenlijst in over hun eetgewoonten.

Voor een gezonde voeding is het prima om tweemaal per week vis te eten. Wist u dat vette vis (makreel, zalm) net zoveel calorieën bevat als mager vlees? Wie flink vis eet krijgt daarnaast veel goede Omega drie vetten binnen.

Dus behalve het verminderen van een kans op een beroerte is het eten van vis ook nog eens prima als u wilt afvallen.

Categorie: onderzoeksresultaten Tags: beroerte, cva, omgea 3, vis

vastendieet intermittend fasting

Het Vastendieet: nieuwe rage of blijvertje?

Het Vastendieet van Michael Mosley verovert de wereld. Tenminste als we de … [Lees meer ...]

Crashdieet niet zonder risico’s

Sommige diëten beloven u een uitzonderlijk snel gewichtsverlies. Meestal door de … [Lees meer ...]

protiplus320

Protiplus van Modifast

Protiplus eiwitshakes worden geleverd door Modifast, bekend van het Modifast … [Lees meer ...]

TLC dieet

Afvallen met het TLC dieet

Het TLC dieet is een dieet dat al jaren gevolgd wordt door héél veel mensen met … [Lees meer ...]

Dash dieet voor een lager gewicht en lagere bloeddruk

De titel van dit bericht zou enigszins misleidend kunnen zijn. Een lager gewicht … [Lees meer ...]

obesitas chirurgie

Liposuctie: plaatselijk vet verwijderen

Is liposuctie een manier om af te vallen? Eigenlijk niet. Het is een manier om … [Lees meer ...]

maagballon

Een maagballon plaatsen om af te vallen

Alhoewel een maagballon plaatsen per definitie niet inhoudt dat u moet worden … [Lees meer ...]

afvallen met een maagband

Afvallen met een maagband

Afvallen met een maagband (of maagbandje) is voor degenen die kampen met fors … [Lees meer ...]

kaakklem

Afvallen met een kaakklem

Wie heel veel moeite heeft met afvallen kan een kaakklem laten plaatsen. Nu is … [Lees meer ...]

Cambridge Dieet producten

Cambridge Dieet

Het Cambridge Dieet is bezig aan een gestage opmars. Het dieet is niet nieuw. In … [Lees meer ...]

  • HCG Dieet: kun je afvallen van een zwangerschapshormoon?
  • Afvallen met het Pierre Dukan Dieet
  • Dr. Frank Dieet

Meer berichten uit deze categorie

Volg ons online

  • Facebook
  • Twitter
Copyright 2020 - www.hulpbijafvallen.org
Hulpbijafvallen.org gebruikt cookies: meer informatie